Часом трапляються і гарні новини. Збираємо їх і віримо, що незабаром дочекаємося головної! А поки живемо наші життя і радіємо простим справам - розмові з друзями, добрій каві і музиці.

У неділю, 19-го червня, о 18:00 запрошуємо на фортепіанні імпровізації Оксани Давидюк. Дуже скучили, каву щойно помололи і замовили свіжу випічку.

У червні кав’ярня-галерея “Штука” запрошує на виставку графіки Олени Каменецької-Остапчук “Історія лемків”. Оглянути експозицію можна щодня згідно графіку роботи кав'ярні, а на відкриття з участю авторки запрошуємо 1 червня о 17:30, вхід вільний.

На виставці зібрані ілюстрації до поем "Костянтин Багрянородний", "Історія лемків" та "Казка про створення лемка" Петра Скрійки, українського поета з Польщі. Твори мають іронічно-саркастичний характер із багатьма історичними алюзіями, тож найбільш близькими до тексту Олена Каменецька-Остапчук обрала дві стилістичні концепції - лемківську вишивку як всесвіт і зображення людей у стилі мініатюр “Хроніки Іоанна Скіліци” з XII ст.

Перша поема присвячена імператорові Костянтину Багрянородному, який народився в 905 році і був сином Лева VI Філософа родом з Македонської династії. Цей правитель протягом перебування на троні не лише займався політикою, а присвячував більшість часу науці та вивченню книг. Залишив після себе багату літературну спадщину, зокрема унікальні нариси про слов'ян. Імператор навіть описав візит київської княгині Ольги до Царгорода. Поема про стосунки влади і людини, де автор з гумором описує хитрого лемка, який не хоче платити податки.

"Історія лемків" про те, як Бог, створюючи лемка, подарував йому таланти і кам'янисту землю, щоб лемко не зміг в неї закопати свої обдарування, але лемко цими талантами не скористався, бо зосередився на своєму коханні до лемкині. А "Казка про створення лемка" - це історія творення Богом лемка, яку дідусь розповідає допитливому онуку
Поеми, як і тематичні ілюстрації, мають життєствердний настрій, доречний в усі часи, і особливо сьогодні.

Про авторку

З 1977 по 1979 рік навчалася у Львівській художній школі, з 1982 по 1988 роки - в Українській академії друкарства - спеціальність «Графіка».
З 2005 р. - член Національної Спілки художників України. 2009 р. - нагороджена Грамотою міжнародної художньої виставки Львівський Осінній салон «Високий замок».

Авторка персональних виставок:
  • 2004 - "Дівчина на велосипеді", галерея "Дзига" (Львів);
  • 2007 - "Кольорова ніч", Палац мистецтв (Львів);
  • 2007 - "Котячий провулок", галерея "Зелена канапа" (Львів);
  • 2008 - "Подорож по сонячному променю" галерея "Коло" (Київ);
  • 2009 - "Дегустація" галерея "Зелена канапа" (Львів);
  • 2011 - "Живопис" Художній салон "Художник" (Львів);
  • 2013 - «Різдвяна скринька» галерея «Сливка» (Львів);
  • 2014 - персональна виставка, присвячена 50-річчю - "Ретроспектива. Живопис" у Львівській Національній галереї Мистецтв ім. Б.Возницького;
  • 2019 - персональна виставка у Львівському Національному музеї;
  • 2020 - персональна виставка у Львівській філармонії "Різдвяна палітра Львова";
  • 2020 - “Барви великого міста”, кав'ярня-галерея “Штука” (Львів);
  • 2021 - “Світло ночі”, кав'ярня-галерея “Штука” (Львів).
Учасниця численних колективних виставок: з 2003 р. брала участь у всіх міжнародних художніх виставках Львівського осіннього салону "Високий замок", з 2005 р. - у всіх виставках Львівського відділення Спілки художників України "Весняний салон", з 2007 року - у всіх різдвяних виставках львівської галереї «Зелена канапа».

У неділю 29-го травня запрошуємо на вечір фортепіанних каверів від Миколи Лахмана. Звучатимуть авторські версії мелодій “The Beatles”, Стінґа, Джо Кокера та інші популярні мотиви. Початок о 17:00, резервація столиків - 0975868195.

Щоб наблизити нашу перемогу, щодня маємо щось робити для ЗСУ. Триматися самим, допомагати ближнім, працювати, донатити армії і трохи відпочивати, щоб мати силу для переліченого. У суботу 21-го о 17:30 хлопці з "Cosa Nostra jazz band" запрошують на концерт якраз для відпочинку, а усі зібрані компліменти перерахують нашим захисникам.

Приходьте і ви, у репертуарі - запальний джипсі джаз, який потім схочеться слухати і вдома.

Ви вже розпакували сандалі і квітчасті сукні? Пірнули у перший оберемок бузку? Слухали тьохкання пташок за вікном, коли стихає гул машин? Ми - уже! І гукаємо вас також у неділю викреслити усі три пункти дорогою у "Штуку" на концерт. Дуже скучили і чекаємо!

Початок о 16:00, Микола Лахман гратиме на фортепіано легкий джаз, а ми приготуємо для вас міцне еспресо або свіжий лимонад з кубиками льоду. Добрий настрій і затишок в комплекті, лише приходьте!

Вхід вільний, резервація столиків - 097 5868195.

Кажуть військові психологи, що крім волонтерської допомоги, маємо ще жити свої цивільні життя, відновлюватися і тримати моральний стан на високій позначці. Трохи хочемо допомогти організаційно і за традицією запланували у неділю 8-го травня концерт. Початок о 16:00, за фортепіано Юлія Столярець, у програмі - спокійні ліричні мелодії.

Беріть з собою маму, друзів, гостей міста і приходьте перевести подих. День матері чи День міста, але завжди радо чекаємо вас із найсмачнішою кавою.

Вхід вільний, резервація столиків - 0975868195.

Завдяки весні можемо перемкнути канал новин - після брязкання зброї порадіти розквітлим деревам, після сирен послухати пташок. Знаємо, що планування далі вечора не усім пасує, але у неділю 1-го травня запрошуємо о 16:00 на фортепіанний концерт Миколи Лахмана.

А також перед концертом о 14:00 буде зустріч із Олександром Васильченком - автором травневої виставки "Кадри вільного життя 1970-их".

Обіцяють чудову погоду, вже маємо столики надворі і поруч - мальовничу алею сакур. Навіть серед жвавого міста повітря духмяне Заходьте на музику!

Вхід вільний, деталі та резервація столиків - 097 5868195.


В травні кав’ярня-галерея “Штука” запрошує на "Кадри вільного життя 1970-их", фотовиставка Олександра Васильченка. Нагода розмови з автором буде 1 травня, у неділю, о 14:00, натомість оглянути експозицію можна щодня згідно графіку роботи кав'ярні, вхід вільний.

У 1970-их, коли більшість українців опинились за залізною завісою, завдяки професії моряка автор багато мандрував, вихоплюючи миті з життя мешканців припортових міст. Цікаво, що на кожному кораблі тоді було укомплектовано штатну лабораторію, де проявлялися плівки і друкувалися світлини. У добірці вуличні фото людей за справами, у дорозі, з товариством і на самоті - строката колекція емоцій та образів вільного світу.

Про автора

Народився 8 серпня 1946 року на Донеччині. З вересня 1957 року живе у Львові.

Фотографією почав займатися з 1964 року. Перший фотоапарат - “Смена-6”.

У 1965-68рр. проходив службу в Радянській Армії. З січня 1969 року влаштувався на роботу в Ризьку базу Рефрежераторного флоту. На учбовому судні проходив навігацію по Балтиці.

Восени 1969 року брав участь у фотовиставці рибалок Латвії (ІІІ місце). З весни 1970 року пішов у дальні рейси в Північне море і Атлантику. За час роботи на суднах флоту Міністерства рибного господарства фотографував у припортових містах Англії, Франції, Канарських островів, Марокко, Нідерландів, Бельгії, Швеції.

З осені 1978 року постійно живе і фотографує у Львові.

У вівторок 26-го квітня о 16:00 запрошуємо на концерт Олексія Карпенка "Доброго вечора, ми з України!". Вхід - 100 гривень, для резервації місця просимо прийти трохи заздалегідь.

Після 24-го лютого наші життя поділились на "до" і "після", у нових обставинах з'явились нові ролі та виклики. "Це я граю на фортепіано, граю на залізничному вокзалі для людей, які втратили свій дім, для людей, в яких забрали їхнє життя, і вони їдуть у невідоме. А я граю, щоб людям було трішки легше на душі, і щоб витіснити їхній біль від жахливих спогадів силою музики"

У камерній атмосфері кав'ярні послухаємо чудову музику, яка дарує надію, підтримаємо один одного і наберемося сили продовжувати боротьбу. Слава Україні!

Попереду Великдень і наш графік роботи трохи зміниться:
  • СБ 23/04 - з 9:00 до 16:00;
  • НД 24/04 - вихідний;
  • ПН 25/04 - з 12:00 до 18:00.
Любимо вас і чекаємо на каву. Ще й на Котлярській ось-ось розквітнуть сакури!