У липні запрошуємо на виставку живопису Павла Федіва “Місто на воді”. Вернісаж з участю автора відбудеться у понеділок 1-го липня о 18:00, експозицію можна оглянути щодня з 10:00 до 19:30, вхід вільний.

Пекуче сонце, запорошені вулиці та розплавлений асфальт женуть львів’ян у зелені оази та мрії про свіжий плюскіт хвиль. Яким би було наше місто з повноводною річкою на проспекті? З танцюючими парами на березі, ранковою мрякою і дзенькотом келихів при заході сонця? На виставці побачимо частинку фантазій, які так чи інакше пролітали у кожного з нас влітку або в часі розмов про засклеплену в підземеллях Полтву.

Автор пропонує до уваги відвідувачів 15 робіт — давніших і зовсім свіжих, але усі як нагадування про приховані можливості нашого міста.

Про автора

Народився у 1943-му році у Львові. У 1968-му закінчив відділ художнього розпису Львівського училища прикладного мистецтва імені І.Труша, у 1979-му — вечірній відділ художнього скла Львівського державного інституту прикладного та декоративного мистецтва. Працює в галузі станкового малярства.

Значна частина творчого доробку присвячена Львову і його архітектурним пам’яткам. Любов до мандрівок завжди супроводжується акварелями, але незалежно від локації створює роботи не у стінах майстерні, а на пленері, тонко передаючи нюанси настрою та середовища.

Учасник численних колективних виставок та пленерів в Україні й за кордоном.

Автор персональних виставок:

  • 1991 — Національний музей у Львові;
  • 1994 — музей “Бойківщина” у Самборі;
  • 1994 — Республіканський Фонд культури в Києві;
  • 1995 — галерея “Слово і образ” у Вроцлаві (Польща);
  • 2006 Національний музей у Львові;
  • 2007 — Львівський палац мистецтв;
  • 2015 Львівський палац мистецтв;
  • 2016 — Посольство України у Варшаві (Польща);
  • 2019 — “Dusza miast” у Нисі (Польща);
  • 2024 Львівський палац мистецтв.

Твори художника зберігаються в музеях та приватних колекціях України, Польщі, Німеччини, США, Канади, Ізраїлю, Італії.


У п’ятницю 21-го червня в рамках Свята музики у Львові з 18:30 до 19:30 запрошуємо на концерт гурту “Ойкумена” і бандуристки Олени Коссак, вхід вільний.

Послухаємо українські народні та авторські мелодії. Виступ складатиметься із кількох тематичних частин, зокрема звучатиме врятована з передової бандура, а також фортепіано.

Більше про гурт - https://www.oikoumena.com/


У червні запрошуємо на виставку архівних світлин “Соля” — спільний проект із Музично-меморіальним музеєм Соломії Крушельницької у Львові. Вернісаж відбудеться у п’ятницю 7-го червня о 18:00, вхід вільний.

Іван Дудич, мистецтвознавець і науковий співробітник музею: “Світлини Соломії Крушельницької оповиті справжньою таємницею. Адже в більшості випадків немає датувань, а лиш припущення. Сама співачка не вела щоденника і не залишила нам своїх спогадів. Тому про хронологію і конкретику ми можемо говорити лиш з її особистих листів та поштівок з власним зображенням, які вона підписала та адресувала в рідну Білу – батькам, братам і сестрам.

На противагу офіційним кабінетним фотографіям ательє Маґріні, де співачка постає в образах розмаїтих героїнь із опер, у червневій експозиції “Штуки” представлено невідому серію світлин. Це дві фотосесії, які співачка ймовірно замовила як приватні світлини та світлини для промоції концертного турне Аргентиною та Сполученими Штатами після І Світової війни. Ці фото були втілені на дагеротипних пластинах. Доволі складна техніка, проте давала можливість для першої ретуші світлин - додавання до них певних мистецьких «ефектів».

Для нас сьогодні ця серія знімків цікава тим, що на них співачка постає у доволі зрілому віці, коли вже полишила велику оперну сцену і перейшла в камерний репертуар. Соломія позує у модному одязі того часу. Як оперна прима, вона не позбавлена лоску та відчуття внутрішньої значущості, проте ці фото більш інтимні. В них постає сама особистість Соломії як людини – її емоції, характер. На цих фото вона не зображає войовничу Валькірію чи ліричну Лорелею, трагічну Джоконду чи закохану Баттерфляй. Тут Крушельницька постає сама собою. На деяких фото вона сидить у кріслі, але постава у неї королівська. На іншому вона милується простим букетиком квітів, який так щемливо тримає в руках. Десь із парасолькою та в капелюсі - так, ніби зібралася на прогулянку. Її погляд звернений на нас. І ми можемо побачити її великі глибокі очі та щиру посмішку, якою на офіційних світлинах співачка нас не обдаровувала. Частина цих фото призначалася для її друзів та близьких і для приватного архіву.

Де знаходяться і чи збереглися взагалі оригінальні негативи? Невідомо. Проте на Міжнародному

фото-аукціоні були виявлені оцифровані світлини, які становлять особливу цінність. Через них пізнаємо ще одну грань нашої славетної Соломії, але ця сторона співачки вже більш неформальна, та, за якою ми можемо ближче зрозуміти її душу, як ту, яку так ніжно вдоманазивали «Соля»”.


Дорогі друзі, будь ласка, зауважте, що сьогодні та завтра маємо зміни у графіку. У суботу 4-го працюємо до 17:00, у неділю 5-го відпочиваємо. Чекаємо на вас у понеділок з 10:00!

У травні запрошуємо на виставку живопису Ігоря Гапона “Криворівня”. Експозицію можна оглянути щодня з 10:00 до 19:30, вхід вільний.

Криворівня — улюблене місце автора у Карпатах. Тут живуть його друзі та однодумці, тут почувається своїм і багато працює, творячи образи рідних гір і його легендарних мешканців. Однією із них є Одосія Плитка-Сорохан — жінка, яку за участь в ОУН в 1945-му вивезли на Колиму, дивом вижила, повернулась до рідної хати, відбудувала її, а згодом, за усними свідченнями односельчан, врятувала місцеву церкву від підпалу радянськими спецслужбами, замкнувшись у ній — зловмисники не відважились на убивство. Художник малює село впродовж 40 років, а на виставці побачимо вибірку з останніх 15.

Професор Ростислав Шмагало акцентує увагу на любові до давнього карпатського дому: “<...> працює над інтер’єрним циклом старих, гуцульських хат — унікальних, щезаючих кораблів народної культури. Тут ніхто не приймає театральної пози перед живописцем. Але фігури тут не привід для кольорової плями, а головний знаковий компонент, причина і наслідок цілісного “космосу” столітньої хати...”. Кличемо насолодитись атмосферою наших гір, звернувши від міського гамору на Котлярську, в часі Великодніх свят це відчуватиметься особливо концентровано та вчасно.


Про автора

Народився у 1960-му у Львові. У 1980-му закінчив Львівське училище прикладного мистецтва ім.І.Труша, у 1985-му - Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва. Працює у ділянках станкового живопису та іконопису.

Учасник численних виставок та пленерів в Україні й за кордоном. Останньою наймасштабнішою експозицією стала персональна виставка у Національному музеї імені Андрея Шептицького у листопаді 2020-го року.

Твори зберігаються в музейних і приватних колекціях в Україні та інших країнах світу. Домінантною в творчості художника є тематика Карпат. Велику колекцію своїх робіт автор подарував музею Івана Франка в селі Криворівня. В тому ж селі в церкві знаходяться багато ікон, написаних Ігорем Гапоном.


У квітні запрошуємо на фотовиставку Олександра Звіра “Музика архітектури”. Вернісаж з участю автора відбудеться у понеділок 1-го квітня о 18:00. Експозицію можна оглянути щодня з 10:00 до 19:30, вхід вільний.

Олександр Звір: “Львів - місто свободи, місто архітектури і творчого простору, місто людей. Львів - місто ідентичності, де минуле нерозривно пов’язане з сучасністю, де старі будівлі сусідять з модерном скла і бетону. Львів - це дух і душа, місто, яке ми намагаємося зберегти в очах наступних поколінь у важкі часи, коли шукаємо якір стабільності, душевного спокою і віри в майбутнє”.

Про автора

Почав займатися фотографією на аматорському рівні з 2004 року, а згодом це стало професією. Проте фотографія і фотографування завжди була важливою і невід’ємною частиною всього життя.

Основна тематика знімків - архітектура, природа та портретна фотографія. В творчості віддає перевагу аналоговому фото та альтернативним процесам “за магічність та м'якість малюнку”. Мріє освоїти унікальну техніку амбротипії (фотографія на склі).

Фотографує Львів з 2008-го і до сьогодні.

Учасник численних колективних виставок, у тому числі за кордоном, в Польщі та Німеччині, дві персональні фотовиставки у Львові та Києві, публікації в вітчизняних та закордонних ЗМІ.

Учасник численних колективних виставкок, у тому числі за кордоном, в Польщі та Німеччині, дві персональні фотовиставки у Львові та Києві, публікації в вітчизняних та закордонних ЗМІ.


У четвер 1-го лютого о 19:00 запрошуємо на вернісаж "Присутність літа", виставка живопису Павла Пономаренка. Подія відбудеться з участю автора, експозицію можна оглянути щодня з 10:00 до 19:30, вхід вільний.

У більшості сюжетів бачимо присвяту жінці - центральному символу теплого літа. Кілька - про Азовське море, яке є частинкою ідентичності мешканців Маріуполя, звідки автор зі сім’єю виїхав у березні 2022-го.

Це третя персональна виставка у Львові. Усі роботи намальовані тут, давніші згоріли у майстерні або залишились в окупації. З улюблених мистецьких напрямків — авангард, кубізм, абстракція, тож і власні роботи у пропонованій збірці створені у цьому руслі.

Про автора

Павло Пономаренко народився у 1979-му в Маріуполі. Здобув технічну освіту у Харківському національному університеті радіоелектроніки по спеціальності “Комп'ютерні мережі та системи”. Усе життя малював, а з 2011-го усвідомлено займається мистецтвом. З 2022-го мешкає у Львові, у професійній біографії живопис тепер є головним пріоритетом.

Перша персональна виставка відбулась у Маріуполі, наступні:
- 2022 - “Рефлексії” у “ХотАртХолі” палацу Гната Хоткевича;
- 2023 - "Люди важливих професій" у "SENSEHUB", (Львів, 24.04-24.05);
- 2023 - "Міцність кольору" у Артцентрі (Шостка, 13.07-15.08);
- 2023 - "Міцність кольору" у галереї Русі Карабіберова (Нова Загора у Болгарії, 21.07-11.08);
- 2023 - “МореПляж” у галереї “Світло” (Львів, 25.08-17.09);
- 2023 - "Нерозказані історії" у художньо-меморіальному музеї Осмьоркіна (Кропивницький, 15.09-31.10).

Член спілки НСХУ з 2017 року, учасник всеукраїнських та міжнародних виставок. В своїх роботах пропонує бачення навколишнього світу через аналіз геометричних форм.

У неділю 7-го січня о 15:00 запрошуємо насолодитися смаколиками, дружньою бесідою під улюблені мелодії ретро. Для гостей кав'ярні Роксоляна Мисько-Пасічник підготувала "Музичний десерт".

"Є у Львові багато затишних кав'ярень, але одна - особлива. Це місце, наповнене шармом візуального мистецтва, вишуканим ароматом кави, солодощів на всі смаки і звуками раритетного піаніно, що пам'ятає давні ритми пристрасного танґо, ніжного вальсу, веселого фокстроту і прагне, аби ці мелодії продовжували звучати і сьогодні..."

У січні запрошуємо на виставку живопису Давида Багалішвілі. Експозицію можна оглянути щодня з 10:00 до 19:30, вхід вільний.

Побачимо міські панорами і затишні натюрморти в контрастних емоційних кольорах і цікавих композиційних рішеннях. Знайомі вежі та вулички нашаровуються і запрошують у новий маршрут Львовом, сконструйований уявою автора.

“Багато років я займався графікою, але остаточно вибрав для себе техніку олійного живопису на полотні. Олійні фарби дають мені можливість легко керувати лініями і кольором. Щоб передати правильні переходи між кольорами, потрібен час, а не поспіх у роботі. Ми, грузини, дуже емоційний народ. Я хочу використовувати контрастні кольори, бо це дозволяє висловлювати емоції. Мій улюблений колір — червоний, колір вина і крові, що символізує радість життя і її протилежність. Пошук балансу між ними є сутністю людського життя”.

Про автора

Народився 1963-го у Сігнагі, Грузія. У 1983-му році закінчив художнє училище ім. М. Тоїдзе у Тбілісі, спеціальність — скульптура. Потім навчався в Інституті прикладного та декоративного мистецтва у Львові (тепер - Львівська академія мистецтв).

Член Міжнародної грузинської федерації мистецтв (Georgian International Federation of Arts GIFA).

Займався графікою, колажем, скульптурою. Зараз займається живописом та гризайлем.


Друзі, дякуємо, що були з нами у 2023-му! Складний був рік, бажаємо, аби наступний був кращим і ближчим до Перемоги. Дякуємо ЗСУ за можливість жити і працювати у незалежній Україні з надією на краще.

Про всяк випадок нагадуємо, що 31-го працюємо до 18:00, а у понеділок 1-го січня - з 13:00. До зустрічі!