03.07 2013: Відкриття виставки Ганни-Оксани Липи "Цинамон. Калейдоскоп бажань..."

У середу 3 липня о 19:00 кав’ярня-галерея «Штука» запрошує на відкриття виставки Ганни-Оксани Липи «Цинамон. Калейдоскоп бажань…». Експозицію авторської кераміки та графіки можна оглянути впродовж липня з 9:00 до 22:00. Вхід вільний.

Концепція проекту Ганни-Оксани Липи:

«Цинамон… Цинамонові крамниці Бруно… Пряність Простору… Смак Життя від

Про-Житого,

Пере-Житого,

Пере-Травленого,

Про-Смакованого,

Про-Явленого,

Пере-Осмисленого,

Пере-Любленого,

Пере-Твореного у Образ-Символ, розкадрованого калейдоскопом чуттєвих вражень, асоціацій, нанизаних у загальну канву – тло – «клубок ліній» уявного плетива; лінію, яка вічно в’ється у «вузол буття» як Час, що Рікою пливе, Рікою Чуттів-Кохання, відпечатаний, Про-Явлений в тонких лініях павутинах Меандру, наповнений вічним Еросом-Духом, що животворить і лучить Все воєдино.

Час, Про-Смакований через суґестію образів-архетипів, що упаковуються в шухлядки нашої пам’яті як добірне зерно-сіменина-зародок для подальшого продовження Роду, вічної Матерії; час, що сховався-притих в старих львівських крамничках з безліччю шухлядок, які пам’ятають Все; зерна, що мають прорости у часі прийдешньому.

Часо-Простір, що нагадує консервну банку «пікулі», де кожен овоч вкупі з іншим лучиться разом і набувають одне від одного найяскравіших барв-властивостей, де в кожному присутнє одне від одного, витворюючи разом унікальний смаковий букет.

Ріка Чуттів, що омиває своїми водами, робить цей простір неповторним, простір, що зітканий безліччю людських доріг-перехресть, де схрестились мрії і бажання багатьох вікових Великих Переселень; місце – благодатна рілля, що манить, зачаровує поглядом, магнетизує, мов той Сфінкс, зачарований край, як крайня точка берега бажань, точка власного Я – окреслена колом-лабіринтом найвищої енергетичної концентрації, як і безліч кілець, які вібрують вкупі до проявленого Життя-буття, як власний берег бажань з власними смаколиками.

Цинамон…, що так пасує до яблука (яблука пізнання), вкушеного з райського дерева Едему, насіченого, приправленого, оздобленого Пирога-По-Живи Життя, пряність як та, що надає довершеної досконалості спожитого.

Твір мистецтва – пожива для Душі (спресований енергетичний згусток); Одкровення, запечатане в Образо-Творенні; шкала чуттів Верху-Низу як своєрідна кардіограма серця.

Образ часу – Мушля і його нитка невидимої Спіралі, що сполучає «єдиним» наскрізним смислом «тоді» й «тепер» - в міжчассі «робить їх» однаково ввімкненими й ніколи – невимикальними, бо такими вони в дійсності й є, тільки ми цього не бачимо.

Справжній митець володіє надінтуїцією і завжди апелює до людей зі співзвучним серцем.

Інтуїція виривається із зовнішнього причинного часопросторового контексту й приводить у внутрішній простір і час самого суб’єкта, так вона перебуває в його розпорядженні як непередбачений елемент і може бути вільно пригадувана в будь-який час. Тільки-но інтуїція перенесена до Розуму, вона опиняється під його владою. Розум може розпоряджатися нею як завгодно; він може її розкласти на складові частини й перекомбінувати їх в іншу «неприродну» цілість, а ще він може порівняти її з іншими інтуїціями й виставити спільні маркери, і все це робота Уяви, що поступово провадить до «Символу».

 

Про автора

Ганна-Оксана Липа – заслужений художник України; відомий, талановитий і визнаний митець у галузі декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва.

Діапазон її творчості дуже широкий, потужно плодотворний ібагатогранний – від великих концептуальних виставок-інсталяцій («ТРАНСФОРМАЦІЯ» - 1998р., «ІКОНА-ХРЕСТ» - 2001р., «ЛОВИ» - 2001р., «В ПОШУКАХ ЗОЛОТОЇ РИБКИ» - 2002р., «СУМАХ» - 2004р., «POLY+SEMA» - 2008р., «SACRUM TERRA – СВЯЩЕННА ЗЕМЛЯ» - 2009, 2011, 2013рр.) до монументально-декоративних композицій у просторі, панно, художньої кераміки, пластики малих форм та дизайну вишуканих авторських взірців ужиткової кераміки, впроваджених у виробництво (близько 100 найменувань) – з яскраво вираженими національними формотворчими традиціями. Упродовж тривалого часу, з 1987 до 2007 року, мисткиня працює у творчій майстерні секції кераміки на базі Львівської експериментальної скульптурно-керамічної фабрики. Учасник понад ста регіональних, всеукраїнських та міжнародних виставок, із них – 16 персональних.

Творчість Ганни-Оксани Липи було гідно представлено у відомому арт-проекті «Декоративне мистецтво України кінця ХХ століття. 200 імен», який проходив у 2003 році в Українському Домі м.Києва (під патронатом Президента) та у 2004 році в Парижі (під патронатом Президента України та генерального директора ЮНЕСКО).

Повернення сакральності простору, заглиблення у генетичні знакові коди правитоку України послужило її зверненню ще у 1990-х роках до культури неоліту, Трипілля і давало їй усвідомлення єдиної універсальної знакової системи Всесвіту. Стратегія пошуку Г.-О. Липою нових образно-смислових можливостей матеріалу передбачала мобілізацію аналітичної складової шляхом наукового пошуку та заглиблення в культурно-антропологічні аспекти світобудови. Через те естетична природа її творів щораз ускладнювалася, збагачувалася філософськими та культурософічними нашаруваннями. Художниця щораз глибше занурювалася в проблему архетипної свідомості сакральних сенсів культури, магічних наповнень форм, метафізики. Вона шукає свій авторський вислів щодо складних понять життя  в його космічній циклічності.

Вершиною творчого розвитку мисткині стала концептуальна розробка інсталяції «POLY-SEMA», яка наділена рисами архетипної семантичної матриці, для якої художниця підготувала значиму культурно-антропологічну студію. Услід цій, резонансної у професійних колах і масштабної за працею, Ганна-Оксана Липа створила й інші оригінальні філософські і глибокі в смисловому еквіваленті цикли і серії.

Мисткиня віртуозно і досконало володіє матеріалом у передачі ідеї образу. Відзначена численними преміями і нагородами, серед них у 2008 році Львівською обласною премією в номінації «Декоративно-ужиткове мистецтво ім.З.Флінти». Твори Ганни-Оксани Липи ввійшли у скарбницю української культури і зберігаються в музейних фондах України.

Місія творчості Ганни-Оксани Липи полягає у пізнанні себе і Всесвіту як єдиного цілого і у переданні цього знання іншим.