01.06 2022: Відкриття виставки графіки "Історія лемків"

У червні кав’ярня-галерея “Штука” запрошує на виставку графіки Олени Каменецької-Остапчук “Історія лемків”. Оглянути експозицію можна щодня згідно графіку роботи кав'ярні, а на відкриття з участю авторки запрошуємо 1 червня о 17:30, вхід вільний.

На виставці зібрані ілюстрації до поем "Костянтин Багрянородний", "Історія лемків" та "Казка про створення лемка" Петра Скрійки, українського поета з Польщі. Твори мають іронічно-саркастичний характер із багатьма історичними алюзіями, тож найбільш близькими до тексту Олена Каменецька-Остапчук обрала дві стилістичні концепції - лемківську вишивку як всесвіт і зображення людей у стилі мініатюр “Хроніки Іоанна Скіліци” з XII ст.

Перша поема присвячена імператорові Костянтину Багрянородному, який народився в 905 році і був сином Лева VI Філософа родом з Македонської династії. Цей правитель протягом перебування на троні не лише займався політикою, а присвячував більшість часу науці та вивченню книг. Залишив після себе багату літературну спадщину, зокрема унікальні нариси про слов'ян. Імператор навіть описав візит київської княгині Ольги до Царгорода. Поема про стосунки влади і людини, де автор з гумором описує хитрого лемка, який не хоче платити податки.

"Історія лемків" про те, як Бог, створюючи лемка, подарував йому таланти і кам'янисту землю, щоб лемко не зміг в неї закопати свої обдарування, але лемко цими талантами не скористався, бо зосередився на своєму коханні до лемкині. А "Казка про створення лемка" - це історія творення Богом лемка, яку дідусь розповідає допитливому онуку
Поеми, як і тематичні ілюстрації, мають життєствердний настрій, доречний в усі часи, і особливо сьогодні.

Про авторку

З 1977 по 1979 рік навчалася у Львівській художній школі, з 1982 по 1988 роки - в Українській академії друкарства - спеціальність «Графіка».
З 2005 р. - член Національної Спілки художників України. 2009 р. - нагороджена Грамотою міжнародної художньої виставки Львівський Осінній салон «Високий замок».

Авторка персональних виставок:
  • 2004 - "Дівчина на велосипеді", галерея "Дзига" (Львів);
  • 2007 - "Кольорова ніч", Палац мистецтв (Львів);
  • 2007 - "Котячий провулок", галерея "Зелена канапа" (Львів);
  • 2008 - "Подорож по сонячному променю" галерея "Коло" (Київ);
  • 2009 - "Дегустація" галерея "Зелена канапа" (Львів);
  • 2011 - "Живопис" Художній салон "Художник" (Львів);
  • 2013 - «Різдвяна скринька» галерея «Сливка» (Львів);
  • 2014 - персональна виставка, присвячена 50-річчю - "Ретроспектива. Живопис" у Львівській Національній галереї Мистецтв ім. Б.Возницького;
  • 2019 - персональна виставка у Львівському Національному музеї;
  • 2020 - персональна виставка у Львівській філармонії "Різдвяна палітра Львова";
  • 2020 - “Барви великого міста”, кав'ярня-галерея “Штука” (Львів);
  • 2021 - “Світло ночі”, кав'ярня-галерея “Штука” (Львів).
Учасниця численних колективних виставок: з 2003 р. брала участь у всіх міжнародних художніх виставках Львівського осіннього салону "Високий замок", з 2005 р. - у всіх виставках Львівського відділення Спілки художників України "Весняний салон", з 2007 року - у всіх різдвяних виставках львівської галереї «Зелена канапа».