02.09 2020: Відкриття виставки живопису Іллі Курчука "Діалог з містом"

У вересні кав’ярня-галерея «Штука» запрошує на виставку живопису Іллі Курчука “Діалог з містом”. Відкриття — 2 вересня, у середу, о 18:00.

Ілля Курчук: “Якщо мій діалог з Карпатами - це бажання докричатися до висоти, до гір і до небес. Це яскраві кольори, контрасти і динаміка. Мій діалог зі Львовом - коли потрібно говорити пошепки, щоб було ліпше чути. Мій Львів саме такий - стриманий і приглушений тонально і кольорово”.

Про автора

Народився на розломі 90-х років в сім'ї українських заробітчан у маленькому місті Ноябрськ, що на Ямалі (Росія, Західний Сибір). Дитинство, зі слів художника, викликає асоціації лише з умовами крайньої бідності, соціальної напруженості, повсюдної несправедливості і з мамою, яка у цих, власне, умовах доклала чимало зусиль, щоб виховати гідного сина, доля якого складеться інакше, ніж доля батьків.

Одного разу мама принесла додому якусь енциклопедію з всесвітньої історії з кольоровими і дуже графічними ілюстраціями, які змінили художника. Промальоване історичне вбрання, чудові автентичні архітектурні декорації вплинули на подальший вибір книжок для читання, на смаки і захоплення. Тому всі малюнки, починаючи з дитинства і до підліткового віку, можна охарактеризувати однією основною і чіткою ознакою - бажанням жити паралельною реальністю, яка років до 12-ти була лише історичною. Ранні художні роботи ніколи не передавали сьогодення, натомість - вікінги, Стародавній Єгипет, Персія, Рим, Греція, Київська Русь, Литва, Середньовічна Європа, ацтеки.

Незважаючи на те, що після 12-ти Ілля малював і не закинув це заняття остаточно, активний інтерес до творчості і тепер уже - до олійного живопису - знову прокинувся через п'ять років, коли він вирішив зайнятися самоосвітою і визначився, що його найкращі вчителі - природа, підручники в Інтернеті і роботи класиків (Відродження, голландці, українська і російська школи живопису).

Час від часу з'являються роботи на історичні теми, де центральне місце займають українські національно-визвольні змагання, але фундамент нинішніх робіт - це етюдний живопис, чому і була присвячена його перша персональна виставка "Діалог з Природою" в травні 2019-го у львівському хостелі "Emotions", що демонструвала серію карпатських етюдів. "Вихідний? Беру етюдник і гайда в гори!" - це те, чим жив художник до початку карантину.

“Діалог з містом" - друга персональна виставка художника.