24.05 2018: Льоля Ланда і Пані Стефа про єврейські традиції у галицькій кухні
24 травня о 19:00 кав’ярня-галерея «Штука» і Клуб шанувальників Галичини запрошують на лекцію «Єврейські традиції у галицькій кухні». Розповідатимуть засновниця львівського кафе «Єрусалим» Льоля Ланда і кулінарна блогерка та дослідниця галицької кухні Пані Стефа. Для участі просимо зареєструватись – https://goo.gl/3bRbpJ.
Гастрономічну традицію Галичини важко описати, не згадавши про улюблені страви, успадковані від місцевого єврейського населення. Цвіклі, форшмак, фаршировані курячі шийки та риба – головні, але далеко не всі, герої цієї довгої історії, що тягнеться ще від XIV століття, коли євреї-ашкенази розселялись з Німеччини у Східну Європу. Основою формування їхньої кухні був «кашрут» - кодекс суворих правил, визначених приписами юдаїзму і рекомендаціями релігійних авторитетів.
Впродовж зустрічі дізнаємось, що характерного було в ашкеназькій кухні, які головні принципи «кашруту» та скільки ще звичних нам страв мають єврейське коріння. Будемо раді зустрічі!
Ісаак Башевіс Зінґер «Шоша» (1978): «Я промовляв благословення над вином у вечір п’ятниці та ранок суботи. Бася приготувала для мене вегетаріанську суботню трапезу: запіканку з крупи і квасолі та рисовий кугель з корицею. У п’ятницю ввечері перед настанням сутінків Шоша благословила свічки і поставила їх у срібні підсвічники. На столі була нарядна скатертина <…>. На ній – дві хали. Сімейна реліквія – ніж з перламутровим руків’ям і написом «Свята Субота», теж лежав на столі. В п’ятницю ввечері Бася і Шоша їли фаршировану рибу і курку, а мені подали локшину з сиром і тушковану моркву. Обидві були в суботніх сукнях і святкових туфлях. Через відкрите вікно в інших помешканнях виднілися суботні свічки і долинав спів. Прості євреї співають: «Мир і світло євреям у день відпочинку, день радості». Хасиди співають кабалістичні поеми праведного Ісаака Лурії, написані по-арамейськи <…>. Бася згадувала, як раніше на суботу підлоги посипали жовтим піском. Селяни привозили пісок у дерев’яних кадібах і торгували ним одразу з підводи. Тепер інша мода. Тепер господиням подобається мити підлоги лужним розчином. А ще благочестиві єврейки колись ходили у п’ятницю по сусідах і збирали хали, рибу, різну їжу та навіть цукор – хто що дасть – для бідних. Теперішнє покоління не вірить у таку благодійність».
Організатор - кав’ярня-галерея «Штука»