17.02 2022: Лекція "Хто є хто на світлинах Миколи Сеньковського"

У четвер 17-го лютого о 17:30 кав'ярня "Штука" запрошує на лекцію "Хто є хто на світлинах Миколи Сеньковського" краєзнавця та колекціонера Мирослава Близнюка. Для участі просимо зареєструватися до 21:00 середи - https://bit.ly/3HNtvil, кількість місць обмежена 20 особами.

Про Чукутиху, гуцулку з люлькою, чуємо значно більше, ніж про автора її популярного фотопортрету - Миколу Сеньковського. Тим часом уродженець Пирятина Полтавської області та найвидатніший фотограф Гуцульщини першої половини ХХ століття залишив по собі спадок промовистих образів горян, чиї історії заслуговують уваги і глибоких досліджень.

13 таких історій увійшли до збірки листівок "Хто є хто на світлинах Миколи Сеньковського", яка покликана "не просто відновити авторство світлин Сеньковського, а і розповісти про осіб, які потрапили в об'єктив його камери і, у свій спосіб, теж творили історію Гуцульщини. Хтось в культурі, хтось в етнографії, та всі разом вони брали участь у формуванні гуцульського етносу, який, ймовірно, спонукав Миколу фіксувати більшість побаченого. Це не просто мовчазні свідки історії , окремо кожна особистість по- своєму цікава, у всіх горян власна доля і унікальний життєвий шлях. А разом вони неймовірно точно відтворюють життя тогочасної Гуцульщини, часом навіть перевершуючи монографії відомих етнографів краю".

Під час зустрічі поговоримо про фотографа і героїв його сюжетів, процес дослідження і цікаві знахідки. Також будемо мати нагоду погортати і придбати укладену збірку листівок.