01.11 2020: Відкриття виставки світлин Ярослава Коваля

1 листопада, в неділю, о 17:00 Львівський фотомузей та Історико-краєзнавчий музей культури та побуту Бойківщини у Ціневі запрошують на відкриття виставки авторських світлин “Ярослав Коваль, або той, хто світлив історію” у кав'ярні-галереї “Штука”. Експозицію можна буде оглянути щодня з 10:00 до 19:30, вхід вільний.

Ярослав Коваль – неординарна постать українського фотоаматорського руху Галичини. Його шлях до фотомистецтва розпочався у десятирічному віці, коли хлопчина обміняв карабін, знайдений його старшим братом на околиці села у період Першої світової війни, на фотоапарат. З того часу своє вміння світливець вдосконалював впродовж усього життя. Фотомитця справедливо називали «ковалем галицької фотографії», а світлини – справжніми реліквіями, адже вони «простягають промені у вічність».

На виставці представлено вісімнадцять світлин 1930-х років авторства Ярослава Коваля, оцифрованих Романом Метельським зі скляних негативів, частина яких належить до колекції Львівського фотомузею, іншу частину надано Історико-краєзнавчим музеєм культури та побуту Бойківщини у Ціневі, одним з організаторів якого був Ярослав Коваль.


Про автора

Народився майбутній фотограф у 1908р. в с.Цінева Долинського повіту (тепер Рожнятівський район Івано-Франківської області). Був активним пластуном, членом фотогуртка, брав активну участь у антиалкогольній та антинікотиновій агітації в школах на теренах усієї Галичини.

Під час навчання на філософському факультеті Львівського університету на початку 1930-х записався на лекторат фотографії, де викладав знаменитий майстер фотографії Юзеф Світковський.

Коли у Львові постало Українське фотографічне товариство (УФОТО), Ярослав Коваль став його активістом, співпрацював із його друкованим органом – фотомистецьким журналом «Світло й Тінь».

У 1934 р. переїхав до Рожнятова і відкрив там свою фотомайстерню, яка мала вивіску «Робітня фотографа Ярослава Коваля». Добрі відгуки про фотографа Коваля із Рожнятова дійшли і до митрополичої резиденції у Підлютому, тож молодий світливець-пластун не оминав жодної нагоди побувати поблизу Кедрових палат Митрополита Андрея Шептицького, «полюючи» за цікавими сюжетами і цікавими людьми. А також став особистим фотографом Його Ексцеленції. Із тих часів збереглося близько двадцяти рідкісних світлин із Митрополитом Андреєм Шептицьким.

Ярослав Коваль зумів до кінця життя пронести любов до рідної Галичини, яку фіксував об’єктивом свого старенького фотоапарата. Вмів любити життя таким, яким воно є, що ми й можемо побачити на світлинах майстра.