01.05 2024: У травні виставка живопису Ігоря Гапона "Криворівня"

У травні запрошуємо на виставку живопису Ігоря Гапона “Криворівня”. Експозицію можна оглянути щодня з 10:00 до 19:30, вхід вільний.

Криворівня — улюблене місце автора у Карпатах. Тут живуть його друзі та однодумці, тут почувається своїм і багато працює, творячи образи рідних гір і його легендарних мешканців. Однією із них є Одосія Плитка-Сорохан — жінка, яку за участь в ОУН в 1945-му вивезли на Колиму, дивом вижила, повернулась до рідної хати, відбудувала її, а згодом, за усними свідченнями односельчан, врятувала місцеву церкву від підпалу радянськими спецслужбами, замкнувшись у ній — зловмисники не відважились на убивство. Художник малює село впродовж 40 років, а на виставці побачимо вибірку з останніх 15.

Професор Ростислав Шмагало акцентує увагу на любові до давнього карпатського дому: “<...> працює над інтер’єрним циклом старих, гуцульських хат — унікальних, щезаючих кораблів народної культури. Тут ніхто не приймає театральної пози перед живописцем. Але фігури тут не привід для кольорової плями, а головний знаковий компонент, причина і наслідок цілісного “космосу” столітньої хати...”. Кличемо насолодитись атмосферою наших гір, звернувши від міського гамору на Котлярську, в часі Великодніх свят це відчуватиметься особливо концентровано та вчасно.


Про автора

Народився у 1960-му у Львові. У 1980-му закінчив Львівське училище прикладного мистецтва ім.І.Труша, у 1985-му - Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва. Працює у ділянках станкового живопису та іконопису.

Учасник численних виставок та пленерів в Україні й за кордоном. Останньою наймасштабнішою експозицією стала персональна виставка у Національному музеї імені Андрея Шептицького у листопаді 2020-го року.

Твори зберігаються в музейних і приватних колекціях в Україні та інших країнах світу. Домінантною в творчості художника є тематика Карпат. Велику колекцію своїх робіт автор подарував музею Івана Франка в селі Криворівня. В тому ж селі в церкві знаходяться багато ікон, написаних Ігорем Гапоном.