30.05 2019: Відкриття виставки "Славське. Знищені розписи Сосенка"

У четвер 30 травня о 18:00 запрошуємо на відкриття виставки «Славське. Знищені розписи Сосенка». Автори Євген Булавін, Оксана Бойко, Сергій Лєонов і Тетяна Казанцева 12-го травня зробили фото розписів Модеста Сосенка і Юліана Буцманюка у славській церкві Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ за кілька днів до їхнього знищення. Експозицію можна оглянути щодня з 10:00 до 21:30 упродовж червня та липня, вхід вільний.

Автори – учасники ініціативного товариства, яке переконувало місцевих священика і парафіян у необхідності збереження розписів церкви Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ видатного українського художника Модеста Сосенка та його помічника Юліана Буцманюка, виконаних у 1909 році.

Церква архітектора Василя Нагірного, інтегральною частиною якої були розписи, належить до пам’яток архітектури місцевого значення. Незважаючи на цей факт і всупереч застереженням спільноти реставраторів, мистецтвознавців, художників і шанувальників українського культурного спадку, після численних візитів фахівців уже вранці 15-го травня парафіяни цинічно збили 100-річну плитку фабрики Івана Левинського, а з 17:00 до 19:00 - розписи.

Львівська облдержадміністрація подала позов до суду для вилучення з власності громади пам’ятки та скерували звернення до ДАБІ щодо вжиття необхідних заходів за завдані пошкодження. Натомість офіційна позиція керівництва УГКЦ щодо ситуації, яка склалась, досі не озвучена. Виставка – ще одна спроба звернути увагу громадськості до прецеденту з надією, що він не потоне у болоті бюрократичних процедур, політичних ігор та байдужості.

Про авторів

Євген Булавін – шанувальник української мистецької спадщини, мистецький керівник кав’ярні «Штука».

Оксана Бойко – кандидат архітектури, старший науковий співробітник інституту «Укрзахідпроектреставрація».

Сергій Лєонов - засновник спільноти «Архітектура Львова», провідний інженер у Львівському центрі Інституту космічних досліджень НАНУ ДКАУ;

Тетяна Казанцева – історик архітектури, дослідниця поліхромії архітектури Львова, доцент кафедри дизайну та основ архітектури НУ «Львівська політехніка».