23.05 2017: Кіноклуб Олега Яськіва: "Скафандр і метелик" (Франція-США, 2007)

У вівторок 23 травня о 18:30 кав'ярня "Штука" та Кіноклуб Олега Яськіва запрошують на перегляд та обговорення фільму Джуліана Шнабеля «Скафандр і метелик» (Франція-США, 2007).

Наважуся припустити, що кожному хоча б колись – під час недовгого відпочинку, а чи просто несподівано – міг наснитися гарний сон. З тих, що потім згадуємо роками. Ми собі накликаємо його довгими місяцями праці та життєвої метушні. А ще короткими вечорами при перегляді добрих фільмів, коли зустрічаємося з високим кіном та хорошими людьми. Тими вечорами домальовуються обриси майбутнього сну, неймовірного, правдивого, переплетеного з мріями… І коли ми виходимо у світ, то кожен принесе зі собою здогад про свій найкращий, ще небачений сон.

Ті очікування повертають нас знову і знову до кіно. І у згасаючому світлі зали, з першими кадрами чергового фільму ми відчуємо, що без Кіно цей сон був би бодай трішки, але іншим. Не обов’язково гіршим, але іншим. Якщо це так, то наш Кіноклуб – не марний. Принаймні, хочеться у це вірити.

«Скафандр і метелик» Джуліана Шнабеля – один з тих рідкісних фільмів, котрі балансують між сном та дійсністю, марним та справжнім життям, волею жити та бажанням вічного спочину. Якоюсь мірою цей насичений добротою фільм – про кожного з нас і для кожного з нас.

В основі фільму – біографічна книга Жана-Домініка Бобі, головного редактора журналу “Elle”, яку він написав після катастрофічного для організму інсульту. Ця книга і саме життя людини після трагедії стало гімном людській стійкості і жаги до життя.

Прекрасно знятий, фільм американського режисера, який є також відомим художником-неоекспресіоністом, вповні розкриває глибину книги і водночас проектує її універсальний зміст до кожного глядача, так щоб кожен побачив власне відображення у роздумах про життя, кохання, жінок, друзів, батьків, дітей, славу, багатство, терпіння, співчуття.

Візуально довершений, з прекрасними музичними фрагментами, що гармонують з операторськими знахідками. Акторський колектив (Макс фон Зюдов, Емануель Саньє, Матьє Амельрік) підсилює, особливо окремими екзистенційними сценами, емоційне сприйняття фільму.

Приходьте. Будемо разом проживати цей фільм…

Олег Яськів

 

Le scaphandre et le papillon, Julian Schnabel, 2007

Нагороди: Приз за режисуру на Канському кінофестивалі, 2 нагороди «Золотий глобус», 2 нагороди «Сезар», приз фестивалю у Сан-Себастіяні.

Читайте про хороше кіно - http://prostir-kino.com.ua/